GLÖMDA MINNENS BIBLIOTEK

Event type: 
The Nordic Guest Studio
When: 
8 Oct 2022

Marit Lindberg och Lena Ollmark med sitt projekt Glömda minnens bibliotek till Nytorget och Södermalm.

Nu öppnar vi en filial till Glömda minnens bibliotek på Södermalm i Stockholm kommer vårt fokus att ligga på kroglivet i området. De minnen som kommer att återupplevas kommer att handla om saker som hänt under aw-träffar, barhäng, restaurangbesök, dejter, raggningsförsök, rökpauser, toaköande och kompishäng. De kommer att innehålla förväntningar och besvikelser, kärlek och upphetsning såväl som leda, ilska och pinsamheter.

Välkommen till publik presentation lördag 5 november, med samtal, videos och mat, 17.00 - 21.00

Vi kommer att filma och intervjua våra besökare – och filmerna kommer sedan att bli en del av en utställning.  Men för första gången vill vi nu dessutom presentera Glömda minnens biblioteket genom en performance-upplevelse. Tanken är att besöka ett antal krogar kring Nytorget under en tidig kväll. Där låter vi människor berätta om minnen de fått möta/återuppleva på biblioteket inför en publik. Där får de också i en intervjusituation reflektera kring varför de tror att de fått tillbaka just det minnet – och hur de tänker använda det och känslorna det väcker till liv i sin tillvaro där de nu befinner sig. Det finns ju en anledning till att just de fått tillbaka just det minnet. Vad tror de att det kan vara?

En annan idé är att också bjuda in en föreläsare som kan prata om Södermalms kroghistoria och/eller stadsdelens självbild. Södermalm är en stadsdel som idealiserar och bygger sitt värde genom sin historia och sitt kulturarv. Dagens hipster-Södermalm vore ingenting utan minnen.

 

Glömda minnens bibliotek är ett konstprojekt som inleddes i Rom sommaren 2018, men som utvecklats och nu gjort nedslag i Malmö, Ulricehamn, Vänersborg och i Mellby. För varje gång vi väcker biblioteket till liv så utvecklas och invecklas det. Det påverkas av platsen och miljön såväl som deltagare och besökare.

Glömda minnens bibliotek – en beskrivning

Glömda minnens bibliotek är ett arkiv över alla händelser och känslor som människor genom historien har glömt bort. Det är en oändligt stor labyrint av välfyllda hyllor och lådor. Biblioteket finns överallt och samtidigt ingenstans. Här råder en extrem ordning. Inget får bli fel i biblioteket.

När en människa glömmer något transporteras det isolerade minnet automatiskt till biblioteket där det kommer att representeras av en mindre artefakt – ett löv, en bokstav, en julgranskula etc. Artefakterna placeras i små kartonger som sedan sorteras in och sparas i biblioteket.

Ett besök på Glömda minnens bibliotek är inget självklart. Du hittar förmodligen inte dit om du letar efter det. Det finns människor som tillbringat halva livet med att söka efter det. De som ändå plötsligt finner sig själv i biblioteket vet oftast inte hur det gått till, hur de hamnat där. Kanske har de bara stigit in i en hiss, öppnat dörren till en butik eller bara gått ut i sitt eget kök. Det finns alltid en anledning till att besökare hamnar på biblioteket. Glömda minnens bibliotek tar emot dem som behöver det.

Vad händer besökaren?
Besökaren registrerar sig hos bibliotekarien och får sedan vänta medan bibliotekarien tar fram den artefaktlåda som är avsedd för just den besökaren. I lådan finns en artefakt som kommer att aktivera ett minne hos besökaren.

Hamnar man i biblioteket och får tillbaka sitt förlorade minne betyder det att minnet är viktigt för besökaren. Hen kommer att ha användning för minnet där hen nu befinner sig i livet. Kanske kan det hjälpa personen att ta beslut eller att förstå ett problem i ett nytt sammanhang. Det finns alltid en anledning till att besökaren har hamnat på biblioteket.

Bibliotekarien
På Glömda minnens bibliotek arbetar Bibliotekarien. Hen ansvarar för alla minnen och ordningen bland alla hyllor och lådor. Ingen vet hur länge Bibliotekarien har funnits där – och det minns inte Bibliotekarien heller. Hen kan inte längre skilja sina egna minnen från alla de hen hanterar och sorterar på biblioteket. Bibliotekariens jobb är att ta hand om alla minnen samt att kvittera ut rätt minne till respektive besökare. Det är noga. Skulle fel minne hamna hos en besökare kan detta leda till en personlig katastrof för besökaren. Det har aldrig hänt. Eller i alla fall inte så ofta. Bara ibland.

Glömda minnens bibliotek som projekt och utställning
Under utställningen Glömda minnens bibliotek är biblioteket tillfälligt öppet för allmänheten, man kan säga att det öppnas små lokala filialer av biblioteket. Detta är ett sällsynt tillfälle att titta in och ta del av ett arkiv som rymmer mänsklighetens bortglömda upplevelser och känslor. Där visas också filmer där andra besökare beskriver de minnen de fått tillbaka – och hur de påverkats av dem. Alla minnen är manusbaserade och skapade av oss.

I vår version av biblioteket läses ett minne upp för besökaren. Det kan vara något som hänt för länge sedan eller mer nyligen, ett ögonblick, ett skeende som besökaren av någon anledning ska ha glömt bort. I samma ögonblick som besökaren får höra minnet tillhör det personen som fått det – och personen får sedan berätta hur de upplevt minnet som nu är deras.

Uppföljning
I en intervju frågar vi sedan utvalda besökare om minnet som just hen har mottagit. Vad det betyder det för hen? Kan hen placera minnet i ett sammanhang? Varför tror hen att hen glömt bort detta? Och varför tror besökaren att det är viktigt att hen just nu blir påmind om detta? Hur kommer det att påverka hens val i livet framåt?

Som en del i utställningen kan besökare kvittera ut egna bortglömda minnen – att ta med sig hem och fundera över – som ett minne

https://glomdaminnensbibliotek.se/
https://maritlindberg.b-cms.se/
https://ollmark.se/

.........................................................................................................................................................English!

The Library of Forgotten Memories
A project by artist Marit Lindberg and writer Lena Ollmark

Warm welcome to join us and the library Saturday 5 November 5 pm - 9 pm at Malongen, Nytorget 15A.
At 6 pm, Marit and Lena will have a conversation about their engagement with the Library of Forgotten Memories.

Videos with visitors presenting their returned memories will be shown during the evening.

The Library of Forgotten Memories is an archive of all the memories and feelings that people have forgotten throughout history. When someone forgets something, the memory is automatically transported to the library, which forms an endless labyrinth of well-stocked shelves and drawers. The library exists everywhere and nowhere at the same time.

The Library of Forgotten Memories branches have popped up in various places since 2018. In October 2022 there is a branch at Malongen. Visitors have come here and accessed their forgotten memories. The librarian finds their forgotten memory, reads it to them, and they then re-tell the memory in front of a camera. The visitors have been asked to think about why they got that particular memory back and how it will possibly affect them in the future.