RISK(U)#17 Jenny Bergman - Monument av lösa föremål (mellanrummens strävsamma upprättelse)

Event type: 
Other projects by NKF
Project name: 
When: 
9 Feb 2024

Välkomna fredag 9 februari 17.00 – 20.00

Samtal mellan Jenny Bergman och Liv Strand 18.30

7 – 11 februari gästas RISK(U)-projektet av Jenny Bergman

Jag fick en låda med tygrester. Spill från en familjs plaggdelar i olika textila kvaliteter och färger som hade legat i lådan i årtionden. Vissa bitar fint ihoprullade med snöre och en fastnålad brun liten lapp där det stod med darrig handstil Stinas kappa eller Bröllop. Nästan alla bitar var dubbelvikta så som tyg brukar vara när man klipper ut plaggdelar. Jag vecklade ut dem och strök dem varsamt med strykjärn. Utan någon tydlig plan, lite på måfå, började jag resa upp dessa bitar med hjälp av träpinnar, ståltråd, tunna stålfjädrar, björntråd och säkerhetsnålar och fick dem på fötter igen. Spillet övergick från att vara en rest till att bli en platt skulptur i ett mjukt material. De blev flera, en grupp. Förfallet blev mitt byggmaterial. Jag lät spåren av saxens klipp och trådarnas upplösning vara kvar och förevigas i en ny stelnad form. Det skulpturala byggandet och konstruerandet blev en väg att motstå ytterligare förfall. Dessa spröda och vilsna strukturer fick titeln Monument av lösa föremål (mellanrummens strävsamma upprättelse) och visades på Dalarnas museum i Falun i höstas, på initiativ av Konstfrämjandet. Nu ska skulpturerna och konstnären flytta in på Malongen, och skaffa sig en relation till gästlägenheten.

Jenny Bergman bor och arbetar i Stockholm. I sitt konstnärskap utgår hon ofta från det textila materialet som sedan tar sig olika uttryck: screentryck, konstruktion, objekt, fotografi, keramik och text. Vikten av att föra en dialog med diverse material och med andra människor har fått henne att söka sig till olika samarbeten. Med Ylva Franzén arbetar hon just nu med en offentlig gestaltning på Södersjukhuset. 2015 initierade hon, tillsammans med Stephen McKenzie, hangmenProjects som numera heter Galleri Trop. Hon undervisar även på Nyckelviksskolan i Stockholm.

RISK(U) Rum & initiativ för samarbete och konstnärligt utvecklingsarbete
2019 – 2024 drivs RISK(U) med stöd från Kulturrådet , en plattform för konstnärlig diskurs enligt konstnärers drivkrafter. Varje RISK(U) tillfälle utarbetas i dialog med en konstnär, konstnärsgrupp eller andra fria aktörer. Gästateljén Malongen är ett centralt placerat rum som varken är en speciell konstnärs ateljé eller en utställande institution, utan utgör en plats där icke-hierarkiskt och transdisciplinärt samarbete kan genomföras. Detta faktum vill NKF utveckla genom RISK(U).